Tedenski pregled kripto trga (4.11.2019-10.11.2019).

 

V preteklem tednu smo bili na trgu kriptovalut priča mešani sliki. Bitcoin (BTC) je izgubil nekaj vrednosti, med tem ko sta Ethereum (ETH) in Ripple (XRP) pridobivala na vrednosti. Od ostalih pa je v tem tednu odstopal Stellar (XLM), ki je po napovedi razvijalcev, da bodo "sežgali" več kot polovico njegovih žetonov pridobil okoli 20 odstotkov vrednosti.

 

Ena glavnih novic tega tedna je po poročanju portala Cointelegraph, da oblasti v Hong Kongu nameravajo sodelovati z Ljudsko banko Kitajske pri razvoju digitalnih valut. Po poročanju portala Cointelegraph pa se je v tem tednu nadaljevalo pozitivno vzdušje za kripto valute na Kitajskem. Po tem, ko je kitajski predsednik Xi napovedal, da bi Kitajska morala izkoristiti potencial, ki ga ponuja blockchain tehnologija, sedaj uradni dokumenti kažejo, da Kitajska nima namena preganjati rudarjenja kriptovalut. Na drugi strani pa se oblasti v Rusiji trudijo, da bi ustvarile zakonsko podlago za zaplembo kriptovalut kriminalcem, kar pa se v praksi lahko izkaže za zelo težko izvedljivo, saj bodo oblasti težko prisilile borze v tujini, da bi sredstva zamrznila, še večji izziv pa predstavljajo privatni ključi, dostop do katerih imajo le lastniki valut. Po poročanju spletnega portala Forbes pa dva profesorja iz Univerze v Teksasu ugotavljata, ali naj bi spektakularno rast Bitcoin-a konec leta 2017 povzročil en sam "kit", ki naj bi na borzi Bitfinex manipuliral z ceno Bitcoin-a.

 

Žeton slovenskega podjetja Robotina (ROX) pa je v tem tednu začel kotirati na borzi Mercatox in sicer so v začetku lansirali dva trgovalna para ROX/BTC in ROX/USDC. Slednji predstavlja stabilno valuto za katero stoji velikan Coinbase. Kriptovalute nam znova kažejo možnosti za vrtoglave zaslužke, a hkrati ostajajo zelo tvegana naložba.

 

 Več:

https://www.forbes.com/sites/cryptoconfidential/2019/11/10/did-a-manipulator-drive-bitcoins-20000-peak-plus-why-bitcoin-trumps-gold/#123db0675b14

https://cointelegraph.com/news/russian-crypto-plot-china-mining-u-turn-lottery-winners-btc-gamble-hodlers-digest-nov-410

 

Anže Šarabon

INDIVIDA & Partnerji