Tedenski pregled kripto trga (22.02.2019-01.03.2019).

V prejšnem tednu so kripto trgi zabeležili manjši padec. Bitcoin je tako padel za nekaj manj kot 3,5 % in teden zaključil pri 3809 dolarjih Etherum pa ja teden zaključil pri 135,64 dolarja, kar predstavlja skoraj 7,5% padec. 

V tem tednu je XRP končno skotiral na Coinbase kar smo pričakovali že zelo dolgo časa. Kritiki svarijo, da XRP s svojo lastniško strukturo, v kateri imajo večino ustanovitelji, ki pa je zaklenjena in bodo dostop do nje dobili postopoma, krši pravila Coinbase-a, ki pravijo, da si lahko ustanoviteljska ekipa, lasti le manjšinjski delež vse valute v obtoku. Pomembni signali prihajajo tudi iz Indije, kjer je vrhovno sodišče vladi in centralni banki naložilo, da morajo v štirih tednih dokončati regulacijo kripto trgov v Indiji. Steve Wozniak, soustanovitelj tehnološkega giganta Apple, je ponovno napovedal, da bo v prihodnosti BItcoin, zaradi svojih lastnosti in lastnosti Blockchain-a, zamenjal ameriški dolar v vlogi rezervne valute sveta. Nivaura, blockchain fintech startup je 20 milijonov dolarjev semenskega kapitala. Zanimivo pri tem pa je, da je vlogo vodilnega investitorja prevzela Londonska borza. 

Zahvaljujoč Eligmi in njihovemu sistemu Elipay je Slovenija prevzela prvo mesto v številu trgovcev, ki sprejemajo plačila z Bitcoin Cash v svetu. Žeton, ki ga je izdalo podjetje Robotina, ROX, pa je nadaljeval z rastjo svojega tečaja.

Anže Šarabon

INDIVIDA & Partnerji