Tedenski pregled kripto trga (02.12.2019-08.12.2019).

 

V preteklem tednu smo bili na kripto trgih priča manjši korekciji tečajev. Tako je Bitcoin (BTC) izgubil okoli 4%, prav tako Ethereum (ETH), Ripple (XRP) pa je izgubil okoli 3%. Znotraj tedna smo bili priča veliki volatilnosti tečajev, tako je Bitcoin v manj kot pol ure pridobil 8% vrednosti, nato pa polovico pridobljenega izgubil še isti dan.

 Glavna novica preteklega tedna je, da je razvijalcem Ethereuma (ETH) uspelo s »forkom« ki je prinesel nadgradnjo imenovano Istanbul. V teoriji naj bi ta nadgradnja omogočala, da Ethereum (ETH) izvede do 3.000 transakcij na sekundo, pravi Vitalik Buterin, a za večino uporabnikov se ne bo spremenilo veliko. Guverner Francoske nacionalne banke pa je napovedal pilotno študijo »digitalnega eura«, digitalne valute, ki naj bi jo v prvem kvartalu leta 2020 izdala omenjena centralna banka. Nova študija, ki so jo izvedli pri Deutsche Bank pa kaže, da bi zaradi zahtev po anonimnosti transakcij, kriptovalute do leta 2030 lahko zamenjale poslovanje s fiat valutami, a je do tja še daleč, saj obstaja veliko tako tehničnih kot regulatornih ovir.

GoCrypto žeton, ki ga je izdalo podjetje Eligma nadaljuje uspešno širitev svoje prodajne mreže. Trenutno so zelo aktivni v Turčiji, kjer je zaradi nestabilnosti lokalne valute veliko zanimanja za kripto plačila.  Žeton ROX, ki ga je izdalo slovensko podjetje Robotina, pa je medtem skotiral na še eni borzi in sicer na borzi WhiteBIT.

 

 Več:

https://www.forbes.com/sites/cryptoconfidential/2019/12/08/billions-in-crypto-fraud-revealed-american-arrested-over-blockchain-in-north-korea/#3c13263d4f59

https://cointelegraph.com/news/ethereum-hard-fork-live-stolen-eth-moved-hodlers-are-insane-hodlers-digest-dec-28

https://robotinarox.io/rox-now-available-on-whitebit/

https://hackernoon.com/turkish-retail-opens-up-to-crypto-payments-1d1s36jr

 

 

Anže Šarabon

INDIVIDA & Partnerji