Tedenski pregled kripto trga (27.04.2020-03.05.2020).

V preteklem tednu smo bili priča močni rasti tečajev na trgu kriptovalut. Temu je na eni strani botroval prihajajoči "halving", na drugi strani pa rast spodbuja tudi dejstvo, da centralne banke po svetu, za zagotavljanje likvidnosti svetovnih gospodarstev v obtok, dajejo vedno več denarja. Bitcoin (BTC) je tako zabeležil 15,9-odstotno rast tečajev in teden zaključil pri 8.731 dolarjih, ether (ETH) je zabeležil 10,6-odstotno rast tečajev in je teden zaključil pri 209 dolarjih, ripple (XRP) pa je zabeležil 10,8-odstotno rast tečajev in je teden zaključil pri 0,215 dolarja.  

 

Svetovni ekonomski forum je v tem tednu objavil kar 244 strani dolgo študijo, kako bi lahko tehnologija veriženja blokov pripomogla k blažitvi pomanjkanja hrane po svetu. V času, ko se zaradi podnebnih sprememb in pojava novega COVID-19 virusa, ponovno srečujemo z možnim povečanjem števila ljudi, ki bi utegnili trpeti lakoto, so take uporabe novih tehnologij posebno dobrodošle. Na drugi strani pa poročilo v Financial analitics journal kaže, da se učinkovitost kripto trgov z rastjo tržne kapitalizacije kriptovalut in števila transakcij v nasprotju s pričakovanji ni povečala. Slovenski kripto projekt Robotina (ROX) pa je razkril, da ima po svetu skoraj 2,4 milijona podpornikov.

 

Skokovita rast kripto trgov v zadnjem tednu nam ponovno kaže, kako hitro se lahko premaknejo tečaji na kripto trgih, kar nas opominja na njihov potencial na eni in tveganja na drugi strani.  

Več:

 

https://cointelegraph.com/news/whats-next-for-btc-chainalysis-criticized-crypto-fears-kim-jong-uns-death-hodlers-digest-april-27may-3

https://www.forbes.com/sites/cryptoconfidential/2020/05/03/bitcoin-booms-as-halving-looms-risk-free-bitcoin-profits/#5e7f063a67e0

https://robotinarox.io/robotina-marketing-at-work/ 

Anže Šarabon

INDIVIDA & Partnerji