Pregled trgov 24.01. - 30.01. 

V minulem tednu smo bili ponovno priča padcu cene Bitcoina, teden je tako zaključil pri 34.394 dolarjih. Etherum (ETH) je na kratko dosegel novo rekordno vrednost in zaključil pri 1.365  dolarjih, Ripple (XRP) pa pri 0,38 dolarjih.

 

Cena Bitcoina je konec preteklega tedna ponovno pokazala svoj pregovorno volatilnost, saj je v nekaj minutah potem, ko je Elon Musk v svoj Twitter opis dodal besedo Bitcoin zrasla za več kot 500 dolarjev. Tej rasti pa je v roku 24 ur sledil ponoven padec cene v območje okoli 33.000 dolarjev. Analitiki pričakujejo, da se bo cena sedaj gibala med 34.500 in 30.000 dolarjev. V kolikor bi cena padla pod to mejo, pa je odprta pot navzdol do okoli 25.000 dolarjev za Bitcoin. Potem, ko so borzne platforme sprejele določene omejitve trgovanja za delnice, ki so jih za svoje vložke izbrali v skupini WallstreetBets na spletnem portalu Reddit, so se ti vlagatelji preselili na Dogecoin, ki je v dveh dneh zrasel za okoli 900 odstotkov. Kasneje je sledil padec cene za okoli 45 odstotkov v enem dnevu. To nas opozarja na močno volatilnost kripto trgov. Podjetje Ripple Labs, ki stoji za valuto Ripple (XRP) pa je od regulatorja trga v ZDA zahtevalo pojasnila, zakaj Etherum, ni bil spoznan za vrednostni papir, kar bi jim lahko pomagalo pri pripravi lastne obrambe, a po mnenju analitikov utegnejo imeti težave z dokazovanjem lastne podobnosti z Etherumom. Pri slovenskem kripto projektu GoCrypto (GOC) so predstavili Elly POS, ki bo v prihodnje na enem POS terminalu omogočal plačevanje s kriptovalutami in digitalna plačila s plačilnimi in kreditnimi karticami.  Kriptovalute so nas tudi v minulem tednu opomnile, zakaj kljub hitri rasti ostajajo tvegana naložba.

Več:

https://cointelegraph.com/magazine/2021/01/30/gamestop-wont-stop-robinhood-cheats-musk-tweets-hodlers012430

https://medium.com/eligma-blog/elly-pos-one-terminal-that-changes-the-name-of-the-game-accepts-all-payment-methods-and-cf85c9e05bc7

 

Anže Šarabon

INDIVIDA & Partnerji