Pregled trgov 19.07. -25.07. 

Pretekli teden smo bili na kripto trgih priča rasti tečajev. Tako je Bitcoin (BTC) zaključil pri 35.456 dolarjih, Ethereum (ETH) pri 2.210 dolarjih,  Ripple (XRP) pa pri 0,61 dolarja.

 

V preteklem tednu smo bili priča rasti cene Bitcoina, ki je ceno iz slabih 32.000 dolarjev pognala preko 35.000 dolarjev. Rast je povzročil tudi t.i. "short squeeze", kar pomeni, da zaradi velike rasti cene pride do prisilne likvidacije t.i. kratkih pozicij, torej pozicij, ki stavijo na padec cene, kar pa je cene pognalo še višje. Cena se je tako dvignila do odpornega nivoja pri 40.000 dolarjih od koder se je odbila in nato umirila, videli pa bomo ali se bo rast nadaljevala ali pa sledi močnejši odboj navzdol.

 

Del rasti lahko ponovno pripišemo Elonu Musku, ki je na omrežju Twitter objavil, da si Bitcoin lastijo tako Tesla kot SpaceX kot on osebno. Eden od ustanoviteljev kriptovalute Ethereum, Vitalik Buterin je napovedal, da mora Ethereum napredovati v spektru aplikacij, ki jih podpira, da ne bo uporabljen predvsem za t.i. "DeFi" ali decentralizirane finance. Podjetje Grayscale, ki je eden največjih upravljalcev digitalnega premoženja na svetu, je napovedalo ustanovitev sklada, ki bo vlagal v DeFi projekte. Slovenski kripto projekt GoCrypto je v preteklem tednu predstavil novo spletno stran za svoj žeton, ki si jo lahko ogledate tukaj.  Hkrati pa so nadaljevali z dodajanjem lokacij, kjer omogočajo plačevanje s kriptovalutami.

 

https://elly.com/crypto/en/token/
https://cointelegraph.com/magazine/2021/07/24/us-concerns-athletes-digital-yuan-2022-winter-olympics-beijing-spacex-btc-dogecoin-volume-hodlers-digest-july-18-24