Pregled trgov 01.08. -08.08. 

V preteklem tednu smo bili na kripto borzah priča rasti tečajev.

Teden je tako Bitcoin zaključil pri 43.753 dolarjih, Ethereum pri 3.012 dolarjih, Ripple pa pri 0,781243 dolarjih. 

 

 

 

 

 

 

 

Ethereum uspešno izvedel "London Fork"

Glavna novica tedna je, da je omrežje Ethereum uspešno implementiralo EIP-1559 ali t.i. "London Fork". Ta med drugim spreminja način obračunavanja transakcijskih stroškov. To naj bi privedlo do nižjih stroškov transakcij na Ethereum omrežju, kar pa je še pomembnejše pa je, da se je s to nadgradnjo začel t.i. "fee burning". To pomeni, da je ob vsaki transakciji, ki je narejena na omrežju, določen fiksni del stroškov, ki so jih pred tem dobili rudarji, uničen. S tem se zmanjša količina novo ustvarjenega ETH z vsakim potrjenim blokom. Zaenkrat število novih ETH še vedno raste, a bi v prihodnje, predvsem s prehodom iz "proof of work" na "proof of stake" lahko na ETH omrežju dejansko nastopila deflacija, kar bi pomenilo, da je ob vsakem novo ustvarjenem bloku uničenega več ETH, kot pa je na novo ustvarjenega. Ta sprememba pa bo negativno vplivala na zaslužke rudarjev.

 

Najobširnejši predlog kripto regulacije v ZDA do sedaj

V zakonodajo, ki je namenjena stimuliranju vlaganja v infrastrukturo v ZDA, je bil v preteklem tednu vključen tudi zakon, ki bi vplival na obdavčitev kriptovalut, predvsem iz vidika obveznosti poročanja vseh družb, ki se ukvarjajo s kripto storitvami, pa naj bodo to borze, družbe, ki se ukvarjajo z rudarjenjem ali čim drugim, kot je npr. "staking".  Gre predvsem za preganjanje pranja denarja in izogibanja plačevanju davkov. Predlog je požel veliko nezadovoljstva med kripto javnostjo, saj ga opisujejo kot v praksi neizvedljivega in nevernega kripto industriji v ZDA. Proti taki obliki predloga so se z napovedanimi amandmaji začeli boriti tudi določeni senatorji v ZDA, ki poudarjajo predvsem, da je regulacija potrebna, a mora biti smiselna in uporabna za razvoj kripto industrije. 

 

Sodelavec Satošija Nakamota in ustanovitelj ZCash zagovarja proof of stake

Ustanovitelj ZCasha, ki je nastal iz Bitcoina, Zooko Wilcox, ki je v času začetkov Bitcoina na spletu redno sodeloval z ustanoviteljem Bitcoina, ki je deloval pod psevdonimom Satoshi Nakamoto, njegova identiteta pa ni znana, je izrazil mnenje, da bi zaradi zmanjševanja ogličnega odtisa valute ZCash veljalo razmisliti o menjavi sistema "proof of work" na "proof of stake. ZCash je eden od mnogih kripto kovancev, katerega namen je opravljanje anonimnih transakcij.

 

Kripto trgi tako kljub pritiskom regulatorjev ohranjajo potencial za rast, a ostajajo visoko tvegani in volatlini.

 

Več:

https://www.forbes.com/sites/cryptoconfidential/2021/08/09/satoshi-collaborator-supports-proof-of-stake--ethereum-upgrade-is-live/

https://cointelegraph.com/magazine/2021/08/07/ethereum-blockchain-crypto-regulatory-battles-bitcoin-price-discussion-hodlers-digest-aug-1-7