Pregled trgov 04.10. -10.10. 

 V preteklem tednu smo bili na kripto borzah priča rasti tečajev.

Bitcoin je teden zaključil pri 46.063 dolarjih, Ethereum pri 3.410 dolarjih, Ripple pa pri 1,12 dolarja.

 

Flash Crash

V preteklem tednu smo bili priča t.i. "Flash Crash". To pomeni, da je prišlo do nenadnega padca cen kriptovalut. Tako je cena BTC padla iz slabih 53 tisoč dolarjev pod 43 tisoč dolarjev, preden si je ponovno opomogla do slabih 47 tisoč dolarjev. Po mnenju analitikov je do sesutja prišlo zaradi prodaje BTC-ja s strani tako imenovanih "kitov", naslovov, ki imajo ogromne količine BTC-ja, to pa je ceno premaknilo dovolj, da je sledila verižna reakcija, saj tisti, ki so imeli odprte dolge pozicije z uporabo vzvoda niso imeli dovolj kapitala za pokritje izgub, zato so bile njihove pozicije likvidirane ali pa so trčile v "stop loss", kar je še pospešilo padec cen. 

 

El Salvador uspešno izvedel "Bitcoin day"

El Salvador je kot prva država na svetu sprejela bitcoin kot uradno plačilno sredstvo. Tako sedaj 6,5 milijona ljudi lahko kupuje in prodaja svoje blago in storitve z uporabo bitcoina, hkrati pa lahko z njim plačujejo tudi davke. Del prebivalstva nad spremembo ni navdušen, hkrati pa tudi mednarodne institucije opozarjajo, da gre za tvegano početje. Kljub temu, gre za zanimiv eksperiment, ki bi lahko pomembno vplival na adaptacijo kriptovalut.

 

Coinbase vs. SEC

Kripto borza Coinbase je razkrila, da so dobili od SEC, regulatorja finančnih trgov v ZDA, opozorilo pred tožbo zaradi nameravane splavitve produkta, ki bi vlagateljem zagotavljal obresti v višini 4 odstotkov za njihove USDC depozite na borzi. Pri podjetju Coinbase trdijo, da jim SEC ni želel razkriti, zakaj želijo prepovedati tak produkt. Predstavniki Coinbase so svoje mnenje o pritisku regulatorja objavili na Twitterju, kar je poželo mešane občutke. Medtem, ko kripto skupnost poudarja, da se SEC ne bi smel vmešavati v te stvari, predstavniki tradicionalnega finančnega sveta svarijo, da slabi odnosi z regulatorjem nikakor ne bodo koristili kripto industriji.

 

Slovenski kripto start-up Eligma od sedaj tudi na BSC.

Slovenski kripto projekt GoCrypto je uspešno dodal možnost uporabe na Binance Smart Chain verigi, kar mu daje dostop do več decentraliziranih borz in uporabe dele ekosistema, ki ga razvija borza Binance. Uspelo pa jim je sistem GoCrypto povezati tudi z Binance Pay, kar pomeni, da bodo uporabniki Binance lahko plačevali svoje nakupe v več tisoč trgovinah, tako fizičnih kot spletnih, ki podpirajo uporabo sistema GoCrypto v več kot 40 kriptovalutah z uporabo sistema GoCrypto.